ЗА КАКВО СА НИ ЕМОЦИИТЕ?


Това, на което реагираме като човешки същества, са настроенията, т.е.  емоциите – преживяванията на страх/болка или радост. Емоцията е резултат от мисъл, която не осъзнаваме. Негативните емоции са свързани с погрешно заучени мисловни модели. Негативната емоция е сигнал, че е време за корекция, за промяна. Време за осъзнаване.

Изследвай емоцията... Бъди искрен: виж всичко, което не харесваш. Осветли и най-тъмните и скрити кътчета на своята личност. Виж какво си скрил – от света, от другите, от себе си. Приеми го, дори и да боли: прости си. Само така ще можеш да трансформираш енергията на емоцията, от негативна в позитивна.
Позволи си емоцията да те води.
Позволи си да преживееш породилата се емоция. В преживяването ти си цялостен - тяло, ум и емоция са едно цяло. 
Изрази я: говори за себе си, как се чувстваш – това е твое право. Не си забранявай да изживяваш чувствата, не ги затапвай, не ги потискай.

Преживяното вече е твоето Познание.
Докато правиш това, се учи, прави си изводи – кое е полезно и те развива, кое не е полезно и ти пречи. Така израстваш. Започваш да мислиш  - какви са последствията от действията, постъпките, реакциите ти.  Да поемаш отговорност. Да мислиш - не само за себе си, но и за другите. Да се „разширяваш”.
Наблюдавай: себе си, другите, реалността. Постепенно започваш да познаваш, да разбираш
повече – себе си, другите, реалността. Започваш да отсяваш, да свързваш, да провиждаш взаимовръзките между нещата: първо се започва с осъзнаване взаимовръзката между собствените мисли, емоции, тяло – физическите усещания, поведението - и последиците от това, което правиш.

Процесът е постоянен.
Не се плаши. Не се опитвай да се скриеш, да избегнеш негативните емоции. Напротив:
търси ги! Те ти показват границите на собствените рамки – рамки, които сам си си поставил. И които е време да разрушиш, за да израстеш, да разрушиш черупката на малкия индивидуален ум и да се слееш с големия Разум. И тогава разбираш, че си част от Него. Че Той си ти, че сте едно и също. При това сливане преживяваш Радост: мека, фина, ефирна. Тя е във всички клетчици на твоето същество. Тя те свързва с енергията. С Живота. Вече си си у дома ...