ЙОГА НА СМЕХА

КЛУБ ПО ЙОГА НА СМЕХА
Всеки четвъртък
Начало: 18:15 часа
Място: ул. „Май” No9, гр. Пловдив
Водещ: Мариета
Продължителност: 1 час

Необходимо е свободно, удобно облекло, топли чорапки, вода и носни кърпички.

Заниманията са подходяща за всички възрасти.

Противопоказани са при бременност, херния, епилепсия, обилни кръвотечения, хронична кашлица, силна болка в гърба, остра форма на сърдечни заболяваня, високо кръвно налягане, хронични психиатрични състояния, прекарана операция през последните 3 месеца.
 
Няма определена такса: всеки оставя колкото желае.
 
Клубът е място за забавление, за среща с добри приятели, за създаване на нови познанства.
Чрез Йога на смеха ще оставим ума да почива, а телата - да релаксират и да се заредят с енергия.


Какво е йога на смеха 
Смехът е най-доброто лекарство. В днешни дни все по-рядко ни се случва да се смеем искрено, от сърце, на висок глас.
Йога на смеха е потапяне в преживяването на безусловен сърдечен смях. Йога на смеха е уникална практика, която съчетава древната Хасия йога с дихателни техники, които енергетизират, и в същото време успокояват и релаксират тялото и ума. С йога на смеха всеки може да се смее без да разчита на хумор, вицове, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, под форма на игра, и естествено прераства в силен и спонтанен смях. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях. Участниците в групата поддържат зрителен контакт и взаимно се заразяват със смях, което ги сближава и носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха.
Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катариа. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995 година, в един Мумбайски парк, д-р Катариа и още четирима души дават началото на йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.
Дори когато го правим като упражнение, сме с ясното съзнание че това е полезно за нас и помагаме на физическото и психическото ни здраве. Йога на смеха е единствената практика, която позволява на възрастните да се смеят продължително и сърдечно, без да използват ума си. Не разчитаме на интелектуалната мисъл, защото тя обикновено ни възпира да се смеем.

Как протича сесия по йога на смеха 
Сесиите по йога на смеха започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детинска игривост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация. Когато тези упражнения се съчетаят със силната динамика на социалната група, водят до продължителен, безусловен и сърдечен смях.
Упражненията за смях се съчетават с дихателни упражнения. Научно е доказано, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълните физиологични ползи. Сесията може да завърши с "медитация чрез смях". Това е сесия с разнороден смях, където участниците седят или лежат на земята, позволявайки на естествения смях да се излива от тях като фонтан. Това е много силно духовно преживяване, което води до мощен емоционален катарзис, както и до усещането за пълно освобождение и радост, което може да продължи с дни. Може да бъде последвано от направлявана релаксация.

Йога на смеха сближава хората 
Тъй като значението на йога на смеха е да свързва чрез безусловен смях, членовете на групата се сближават бързо, без значение от коя държава или култура са, какъв език говорят или как живеят. Йога на смеха спомага за обединяване на тези, които се смеят заедно. Кара ги да се чувстват като едно семейство и увеличава социалните взаимодействия, а това е изключително важно за щастието на хората.
Целта на йога на смеха е да свързва хората от цялото им сърце, без да съдят другите - това е истинското значение на йога.

Вътрешен дух на смеха 
Смисълът на йога на смеха не е само смехът. При редовно практикуване човек може да развие положително отношение към заобикалящия го свят. Това може да ни помогне да се борим по-лесно с предизвикателства и да се справяме в ситуации, в които ни е трудно да се смеем. Вътрешният дух на смеха е способността ни да останем съзнателни и в добро настроение при всякакви обстоятелства. Йога на смеха може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства и емоции, и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да прощаваме, да бъдем щедри, съпричастни и да помагаме на другите.
Йога на смеха често води до неочаквани положителни резултати, като например:
*      промяна от състоянието на ума "Аз искам"/желание да получаваме/егоцентризъм към състояние на обич/грижа/всеотдайност към другите
*      развиване на способността да се смеем на неща, които преди биха предизвикали стрес или гняв, развиване на способността ни да прощаваме
*      ако сте щастливи, а хората покрай вас не са, те няма да ви оставят да бъдете и вие щастливи. Част от философията на йога на смеха включва това да правим другите щастливи, по този начин оставаме и ние щастливи. Най-добрият начин да направим другите щастливи е да ги оценим и да им простим. Следването на тези принципи може да доведе до силно усещане за промяна.

Уникалността на йога на смеха 
Не се нуждаете от чувство за хумор, за да се смеете!
Хората смятат, че за да се смеем трябва да имаме добро чувство за хумор. Чувството за хумор е способността на мозъка да възприема, свързва и преживява дадена ситуация, преценяйки дали тя е смешна или не. С други думи, чувство за хумор е необходимо при условен смях. Никой не се ражда с чувство за хумор. Никое дете не може да разказва вицове. Децата обикновено избухват в смях преди края на историята. Те не се смеят, защото имат чувство за хумор, а защото радостта е в природата им. През късното детство развиваме способността си да съдим и преценяваме, и се препрограмираме от естествен към условен смях. За да си възвърнем способността да се смеем радостно отново, възрастните трябва да премахнем наслоените забрани, правила и умствени задръжки, създавани от нас самите, семейството и обществото ни. Отвъд тези бариери се крие безграничната ни способност да се смеем.
Да се развие способността на човек със задръжки да се смее е като да се разчисти извор, блокиран с камъни. Веднъж щом задръжките се премахнат, смехът бликва отново. Йога на смеха спомага на този пречистващ процес. Йога на смеха е ефективна дори при хора които са загубили способността си да се смеят или нямат никакво чувство за хумор. Хората често ни казват: "Депресиран съм, не мога да се смея", или "Не ми се смее в момента". Ние казваме, "Това няма значение. Просто доведи тялото си и ние ще те накараме да се смееш".

Теорията "Движението създава емоцията" 
Има силно установена връзка между тялото и ума. Каквото се случва на ума, се случва и на тялото. Например, забележете че тъжните и депресираните хора излъчват тъга и депресия с действията на тялото си. Речта и движенията са видимо забавени.
Д-р Катариа споделя: "Баща ми ми казваше когато съм тъжен да не стоя на едно място. Да държа тялото си заето, да извършвам физическа дейност, да се разходя или да тичам, и непременно ще се почувствам по-добре. И това е съвсем вярно. Наистина се чувствах по-добре, като поддържах тялото си активно." Когато сме нещастни, дори и да се преструваме, че сме щастливи това ще доведе ума до състояние на щастие. Дайте смях на тялото си, и умът скоро ще го последва.

Двупосочната връзка между тялото и ума 
Йога на смеха използва двупосочната връзка между ума и тялото, за да промени настроението ни. Използват се физически дейности, които се изпълняват доброволно, като ритмично пляскане, скандиране и специфични движения на тялото, в съчетание с упражнения за дишане и смях. Това води до такъв силен ефект, че благодарение на йога на смеха много хора са преодоляли тежка депресия. Психологът Уилям Джеймс през 1884 открива, че настроението, положително или отрицателно се копира и отразява от тялото. В изследването си той открива, че всяка емоция на ума има свое отражение в поведението на тялото. Той открива, че предизвикването на някоя емоция в тялото , предизвиква съответната промяна и в настроението. Връзката е както от ума към тялото, така и от тялото към ума.
Имайте предвид, че:
*      Ако се преструваме на тъжни или депресирани (например седим в свита поза, и отговаряме на въпросите с тъжен и тих глас), това скоро ще доведе до истинска тъга
*      Актьори, които в ролите си имитират силни емоции, твърдят, че в реалния си живот изживяват същите емоции
*      Спортистите, които участват в състезания, викат и правят окуражителни жестове, за да се доведат до умствено състояние на победа и да намалят страха и нервността.
*      Войниците използват същите тактики, когато се приготвят за нападение, като често викат с пълен глас. Това телесно показване на смелост създава съответстващите емоции и в ума.

Със съдействието на http://www.laughteryoga.bg/LaughterYoga

МЕХАНИЗЪМ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛИЧНАТА РЕАЛНОСТ


Откъс от книгата "Въстаналият ПРОМЕТЕЙ: как да се препрограмираме за постигане на свобода и безсмъртие", Робърт Уилсън:





Всички ние сме гиганти възпитани от пигмеи и научени да живеят мисловно ограничени. Как да се изправим в цял ръст, с цялата сила на нашия мозък - ето за какво е тази книга. Бъдещето съществува първо във въображението, после във волята, а след това в реалността.

И не забравяйте: вдъхновените и щастливите искат всеки друг да е вдъхновен и щастлив.

Робърт Антон Уилсън е романист, хуморист, драматург, поет, популяризатор на науката, преподавател и лектор - автор и съавтор на повече от тридесет книги, доктор по психология, отличен познавач на физиката и мистичните традиции - от дзен и йога до магия и херметизъм.

Този човек е или гений или Иисус!

Sounds (Лондон)


ПЪРВА ГЛАВА

МИСЛЕЩИЯТ & ДОКАЗВАЩИЯТ

Ние сме това, което мислим. Всичко е построено върху мисълта. Всичко се основава на мисленето.

Буда, Дхаммапада

Бащата на американската психология Уилям Джеймс разказва как веднъж срещнал възрастна жена, която му казала, че Земята се крепи на гърба на огромна костенурка.

- Но, скъпа госпожо - попитал проф. Джеймс колкото е възможно по-любезно, - на какво се крепи костенурката?

- А, това е толкова просто - отвърнала тя. - Костенурката се крепи на гърба на друга огромна костенурка.

- О, разбирам - отбелязал проф. Джеймс, все още съвсем любезно. - А ще бъдете ли така добра да ми кажете какво крепи втората костенурка?

- Няма смисъл, професоре - отговорила старата дама, разбирайки, че той се опитва да я вкара в логически капан. - Става дума за костенурки-костенурки-костенурки и така нататьк до края.

Не бързайте да се присмивате на възрастната жена. Всички човешки умове в основата си действат на същия принцип. Нейната вселена е била малко по-ексцентрична от повечето останали, но е била изградена на същите умствени принципи като всяка друга вселена, в която хората са вярвали.

Както отбелязва д-р Ленърд Ор, човешкият мозък се държи така, сякаш е разделен на две части: Мислещ и Доказващ!